Volgens de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij arbeid mag u geen onderscheid maken naar leeftijd als u personeel zoekt. Het College voor de Rechten van de Mens heeft online vacatureteksten onderzocht en 40.000 tot 60.000 gevallen van leeftijdsdiscriminatie gevonden. Wat mag wel en wat niet?
In de beslissing om te solliciteren weegt een leeftijdseis zwaarder dan het salaris, de reistijd en het type contract bij elkaar. Leeftijdsdiscriminatie is verboden. Benoem daarom in uw vacature alleen eigenschappen, vaardigheden en kennis die voor de functie relevant zijn.
Voorbeelden van wat niet is toegestaan: jonge kandidaat, kandidaat tussen 20 en 30, kandidaat ouder dan 40, student, starter, bijbaan naast school of studie, schoolverlater, beginnend/aankomend, junior kandidaat.
Voorbeelden van wat wel mag: junior functie, tweede / volgende stap in carrière, high potential, affiniteit met de jonge doelgroep, sportief en energiek.
Tip: U vindt meer voorbeelden van wat wel en niet is toegestaan op de vacature-check van het College voor de Rechten van de Mens.
Tegen discriminatie op basis van leeftijd is geen kruid gewassen. Ik word sinds ik over de vijftig ben voortdurend aan de praat gehouden met flexwerkcontracten. En omdat het beter is dan niets, accepteer je dat maar. Dan heb je in ieder geval werk.
Ik snap wat je bedoeld. Zou het misschien helpen als je de voordelen bespreek met een toekomstige werkgever?
1. Ze zijn loyaal
2. Ze beschikken over veel kennis
3. Ze brengen diversiteit binnen je bedrijf
4. Ze zorgen voor korting op je premie
5. Ze hebben (meestal) een goede werk-privébalans