Adviseur met slechte reputatie

Willem laat zijn aangiften inkomstenbelasting invullen door P. Noze, een adviseur met een slechte reputatie bij de Belastingdienst. Willem krijgt aanslagen, keurig conform de ingediende aangiften. De Belastingdienst besluit even later alle door P. ingediende aangiften automatisch uit te filteren en direct te controleren. Dat lukt pas vanaf 2013. De aangiften van Willem dateren van voor 2013. Maar ze worden toch achteraf gecontroleerd. Willem krijgt flinke navorderingsaanslagen wegens allerlei door P. verzonnen aftrekposten. Met zijn nieuwe adviseur, Hans, gaat Willem naar de rechter.

Volgens Hans is sprake van eigen schuld. De Belastingdienst mag niet zomaar achteraf alsnog gaan afwijken van de eerder opgelegde aanslagen. Als de Belastingdienst weet dat een adviseur een slechte reputatie heeft, moet ze direct de door hem ingediende aangiften controleren. Dat is bij Willem niet gebeurd. De navorderingsaanslagen dienen te vervallen. De rechter is het hiermee eens. Dat het automatisch filteren pas vanaf 2013 mogelijk was , komt voor risico van de Belastingdienst. 

Tip: Willem heeft geluk. Maar de Belastingdienst is, ondanks het personeelsverloop, een lerende organisatie. Zeker na deze uitspraak mag u erop rekenen dat aangiften, ingediend door adviseurs met een twijfelachtige reputatie, direct onderzocht worden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *