Eén opdrachtgever: ondernemerschap?

Een zeer actuele vraag: kun je ondernemer zijn als je langere tijd voor dezelfde opdrachtgever werkt? Rechtspraak geeft soms houvast. Een tandarts werkte drie jaar voor dezelfde tandartsenpraktijk, telkens op basis van een nieuwe overeenkomst van opdracht. Ze factureerde aan de praktijk, niet rechtstreeks aan patiënten. Sterker nog, ze had geen eigen patiënten, deed geen investeringen van betekenis en hield zich niet met de bedrijfsvoering bezig. Volgens de Belastingdienst is van ondernemerschap geen sprake.

De rechtbank is het hiermee volledig eens. Dat de tandarts zelf (vaktechnisch) verantwoordelijk is voor haar werkzaamheden, een eigen beroepsaansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten en onder een klachten- en tuchtregeling valt, vloeit voort uit het beroep. Het betekent nog niet dat zij ondernemer is. In dit geval is sprake van resultaat uit werkzaamheden. Dus geen zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling.

Let op: De adviseur voerde als argument nog de nieuwe goedgekeurde voorbeeldovereenkomst voor tandartsen aan. Volgens de rechtbank garandeert die overeenkomst slechts dat niet in loondienst wordt gewerkt, niet dat sprake is van fiscaal ondernemerschap.