Vraagt u een Verklaring Omtrent het Gedrag?

Werkgevers kunnen aan kandidaten voor een functie of stageplaats een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vragen. Voor sommige branches is dit zelfs (wettelijk) verplicht. De VOG is een verklaring waaruit blijkt dat iemands gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. Hoe gaat dat precies?

De overheidsinstantie Justis screent personen die een VOG aanvragen en geeft de VOG af. De kandidaat krijgt in ieder geval een VOG als hij geen strafbaar feit heeft gepleegd dat relevant is voor de betreffende functie. Die afweging maakt Justis. Een reactie op een aanvraag kan twee tot acht weken duren.

Tip: Justis heeft onlangs de campagne Wat de VOG? gelanceerd om met name bij jongeren angst voor het aanvragen van een VOG weg te nemen.

2 gedachten over “Vraagt u een Verklaring Omtrent het Gedrag?

    • Bedoel je niet het een veiligheidsonderzoek? Een veiligheidsonderzoek is niet hetzelfde als een antecedentenonderzoek. Een antecedentenonderzoek is meestal een onderzoek naar justitiĆ«le gegevens die nodig zijn voor bijvoorbeeld een VOG. Een veiligheidsonderzoek is veel breder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *