Zieke werknemer werkt elders: ontslag?

Een logistiek medewerker wordt wegens psychische klachten volledig arbeidsongeschikt. Bij de werkgever komt een klikbrief binnen. De medewerker zou dagelijks bij een ander bedrijf auto’s poetsen. Een ingeschakeld onderzoekbureau heeft dat bevestigd. De werknemer is op staande voet ontslagen. Hoe loopt het verder?

De werknemer ontkent eerst dat hij elders werkt. Dan stelt hij zich op het standpunt dat geen sprake is van een dringende reden voor ontslag op staande voet. Hij was auto’s aan het poetsen om onder de mensen te zijn. Dat was uit medisch oogpunt noodzakelijk en had hij besproken met de bedrijfsarts.

Hoewel de rechter begrip heeft voor het gegeven ontslag op staande voet, toen de werknemer botweg ontkende, oordeelt hij dat het niet terecht was. Waarom?

De werkgever had eerst via de bedrijfsarts moeten nagaan of de werknemer nog steeds niet in staat was tot enige arbeid, bijvoorbeeld auto’s wassen, en of hij zijn genezing belemmerde door het verrichten van de werkzaamheden of dat deze juist zijn herstel bevorderden. Ook had de werkgever aan de bedrijfsarts moeten vragen of de werknemer toestemming had om de werkzaamheden te verrichten.

Tip: Ontslag op staande voet is een zware maatregel die u meestal beter niet in de, begrijpelijke, emotie van het moment kunt nemen.

Eén gedachte over “Zieke werknemer werkt elders: ontslag?

  1. Duidelijk verhaal en goede tip over ontslag op staande voet. Zeker bij psychische klachten wordt de grens tussen wat toelaatbaar is en wat niet, vager. Dit is wat ik leer uit dit verhaal. Had de werkgever kunnen weten dat hij zo eerst had moeten handelen, is dan weer wat ik me afvraag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *